Αντώνης Ροκάκης: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων να είναι οριζόντια

Αντώνης Ροκάκης: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων να είναι οριζόντια

Δεύτερη ανοικτή επιστολή απέστειλε μέσα σε λίγες ημέρες προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Αντώνης Ροκάκης, σχετικά με την ασφυκτική κατ΄σταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία από τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Στην επιστολή του ο κ. Ροκάκης σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι πλέον οριζόντια, καθώς δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει πληγεί σημαντικά από την παρούσα κατάσταση.

Αναλυτικά ο κ. Ροκάκης αναφέρει:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από την προηγούμενη φορά που σας απευθύνθηκα μέσω επιστολής αλλά η ταχύτητα και η κρισιμότητα των εξελίξεων, μου επιβάλει να το επαναλάβω. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το σύνολο του Ελληνικού λαού, παρακολουθεί τόσο τις καθημερινές ενημερώσεις  όσο και τα συχνά διαγγέλματα σας. Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς, διαφωνεί με όσα έχετε αναφέρει και κυρίως ότι πλέον ζούμε σε συνθήκες ενός ακήρυχτου πολέμου με αόρατο εχθρό. Ο “εχθρός” όμως εκτός από τις αντοχές του υγειονομικού μας συστήματος, δοκιμάζει επίσης και τις αντοχές της οικονομίας μας.

Στην τελευταία μου επιστολή σας είχα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και με τους κατάλληλους χειρισμούς, αυτό επετεύχθη.

Η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η μη  προσμέτρηση των δαπανών για την πανδημία αλλά ακόμα και το “μαξιλάρι” των 37 δις, δίνουν την δυνατότητα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, η οικονομία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση για να ξαναβρεί σιγά σιγά τον βηματισμό της. Οι 110.000 απολύσεις του Μαρτίου (όπως ανακοινώθηκε), δεν μας αφήνουν όμως πολλά περιθώρια να αισιοδοξούμε.

Μετά και την ανακοίνωση των χθεσινοβραδινών μέτρων για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, είναι πλέον βέβαιο ότι οι επιπτώσεις των μέτρων σε επίπεδο οικονομίας, μας αφορούν όλους ανεξαρτήτως του επαγγελματικού αντικειμένου. Για να γίνω πιο σαφής, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, τα επαγγέλματα εκείνα που δεν επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα και αυτά είναι εύκολο να εντοπιστούν και να εξαιρεθούν.

Ως εκ τούτου, θεωρώ κρίσιμο και ζωτικής σημασίας για την οικονομία, όπως οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πλέον οριζόντιες, έτσι και τα μέτρα ενίσχυσης να είναι και αυτά οριζόντιου χαρακτήρα.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής, τόσο εσείς όσο και το σύνολο της κυβέρνησης, έχετε επιδείξει τόλμη και αποφασιστικότητα σε ότι αφορά το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Υπό το βάρος του θεσμικού μου ρόλου σαν εκπρόσωπος των επιχειρηματιών και των αυτοαπασχολούμενων του Νομού Χανίων, σας καλώ λοιπόν να επιδείξετε τόλμη και αποφασιστικότητα και στο οικονομικό σκέλος της πανδημίας, πριν οι επιπτώσεις να είναι μη αναστρέψιμες. Είναι θεωρώ ανακόλουθο να έχουμε εξαντλήσει τα μέτρα προστασίας σε υγειονομικό επίπεδο και την ίδια στιγμή, να βρισκόμαστε αρκετά πίσω σε μέτρα προστασίας σε οικονομικό επίπεδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεκάδες χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και δεν έχουμε τον ελάχιστο χρόνο για χάσιμο. Γνωρίζετε καλά ότι για κάθε 1 € που διατίθεται στην αγορά σε μέτρα πρόληψης, θα εξοικονομηθούν πολλαπλάσια που θα ήταν απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας και όπως σας τόνισα και στην προηγούμενη επιστολή μου, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτό το βάρος”.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather