Αντίθετος και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Αντίθετος και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός στα Χανιά διότι υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού και δομών, όπως τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, με χθεσινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτήν:

«Με αφορμή τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των πολιτών προς τον Ιατρικό Σύλλογο αναφορικά με την “υποχρεωτική” λειτουργία του  θεσμού “οικογενειακού ιατρού” από 1 Ιανουαρίου 2019  θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο θεσμός αυτός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας (Ν. Χανίων) διότι υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού και δομών (ΤΟΜΥ).

Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Όλοι οι γιατροί, είτε έχουν σύμβαση είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ, διατηρούν το δικαίωμα να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα και φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για εξέταση και ενδεχόμενη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο.

Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και η ελεύθερη επιλογή του, είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση, με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια. Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός Προγράμματος σύγχρονης, αποτελεσματικής και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.