Ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας

Ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας

Αρχίζει να παίρνει μπροστά δειλά-δειλά η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Η αγορά “πήρε μπροστά”. Για πάρα πολύ καιρό στην περίοδο της κρίσης υπήρχαν απούλητα ακίνητα», στη Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΠΑ, Νίκος Μανομενίδης

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 138 συναλλαγών αγοραπωλησίας απ’ όλη την Ελλάδα.

Με βάση την έρευνα αυτή, η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών που πωλούνται είναι παλαιές, οι αγοραστές είναι κυρίως Έλληνες και προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν Σέρβοι και Γερμανοί.

Ειδικότερα, το 68% των ακινήτων που αγοράστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 έμεναν για καιρό στα «αζήτητα», δηλαδή ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα απούλητα στην αγορά, ενώ άρχισε να εμφανίζεται ένα ποσοστό 32% φρέσκων πωλήσεων (ακίνητα που πουλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες από την στιγμή της πρώτης δημοσίευσης).

Από την έρευνα προκύπτει ότι εξακολουθεί να είναι χαμηλό το επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς το 84% των συναλλαγών γίνεται τοις μετρητοίς. Το ποσοστό αυτό ήταν στο 93% στην προηγούμενη έρευνα της ΕΠΠΑ, δηλαδή φαίνεται πως έχει αρχίσει ο δανεισμός από τράπεζες, αλλά προς το παρόν παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το 87,6% των ακινήτων που πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν παλαιά (από δεύτερο χέρι) και μόλις το 12,4% κατοικήθηκαν για πρώτη φορά από τους αγοραστές, σύμφωνα με έρευνα της ΕΠΠΑ. «Αυτό δείχνει και το πρόβλημα έλλειψης οικοδομικής δραστηριότητας και τον ΦΠΑ 24%, που επιβαρύνει δυσβάσταχτα το κόστος αγοράς νεόδμητων ακινήτων» , σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη.

Το 51,2% των ακινήτων που πουλήθηκαν χρειαζόταν λίγες τεχνικές παρεμβάσεις και το 48,8% εκτεταμένη ανακαίνιση, στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση του ακινήτου δεν αποτελεί εμπόδιο, καθώς οι τιμές αγοράς είναι κάτω του κόστους κατασκευής. Πάνω από το 70% των συναλλαγών κινείται κάτω από τις 90.000 ευρώ, κάτι που συμπαρασύρει και το μέγεθος των αγορασμένων ακινήτων.

Άλλο στοιχείο που προκύπτει από την ίδια έρευνα είναι ότι μεγάλο το ποσοστό των αγοραστών είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Η ίδια κατηγορία έχει κάνει συναλλαγές άνω των 350.000 ευρώ κι αυτό κάνει τις συναλλαγές αυτές πιο απαιτητικές σε επίπεδο παρεχόμενων μεσιτικών υπηρεσιών.

Με βάση την έρευνα, οι Έλληνες αποτελούν το 74,2% των αγοραστών κατοικιών. Μεταξύ των αλλοδαπών που αγόρασαν ακίνητα σε όλη την επικράτεια, πρώτη εθνικότητα σε συναλλαγές είναι οι Αλβανοί (με ποσοστό 7% επί των συνολικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων όσων έγιναν από Έλληνες) κι ακολουθούν οι Βούλγαροι με 6,3%. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις κατά κύριο λόγο για μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα σε μέση τιμή έως 90.000 ευρώ.

Η κακή κατάσταση του ακινήτου δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την αγορά, εφόσον ήταν καλή η τιμή.

Γερμανοί, Ελβετοί και Ισραηλινοί αγόρασαν ακίνητα αξίας 351.000 και 650.000 ευρώ, που δεν απαιτούσαν ανακαίνιση ή βελτιώσεις. Οι Ισραηλινοί τα αγόρασαν για εκμετάλλευση, ενώ Γερμανοί κι Ελβετοί για εξοχική κατοικία.

Οι Κινέζοι αξιοποιούν αποκλειστικά το πρόγραμμα «Golden Visa» κι αγόρασαν ένα ή περισσότερα ακίνητα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ. Άγγλοι κι Ελβετοί έδειξαν προτίμηση στην Πελοπόννησο, ενώ Σέρβοι και Γερμανοί στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα ιδιοκτησίας τραπεζών, εκτός από τους Έλληνες, αγόρασαν Αλβανοί, Βούλγαροι και Γερμανοί. Ελβετοί και Κινέζοι αγοραστές ήταν ηλικίας 35-55 ετών, ενώ Άγγλοι και Γερμανοί ήταν συνταξιούχοι.

Όσον αφορά το προφίλ των αγοραστών, το 75% ήταν μεταξύ 30 και 55 ετών, το 21,1% ηλικίας άνω των 55 ετών και το 80,8% έγγαμοι.

Το ποσοστό αγοράς για επένδυση είναι ιδιαίτερα υψηλό, 31,8%, κι αυτό αντανακλά τη δυναμική της αγοράς. Σε ποσοστό 45,7% ο σκοπός της αγοράς ήταν για να κατοικήσει η οικογένεια και το 10,9% για εξοχική κατοικία.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.