Αλλάζει η σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τι θα ισχύει από τις 30 Σεπτεμβρίου

Αλλάζει η σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τι θα ισχύει από τις 30 Σεπτεμβρίου

Αλλαγές στη σήμανση καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων έρχονται από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Έπειτα από πρόταση του ΕΣΡ, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισε την αντικατάσταση των παλιών σημάτων που είχαν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων και συνοδεύονταν από λεκτική σήμανση π.χ. επιθυμητή γονική συναίνεση.

Ειδικότερα, στις 17 Απριλίου 2018 το ΕΣΡ πρότεινε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την αναθεώρηση των συμβόλων καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Συγκεκριμένα πρότεινε με το σύμβολο «Κ», το οποίο θα αντικαταστήσει τον πράσινο ρόμβο, τον αριθμό «8», το οποίο θα αντικαταστήσει τον μπλε κύκλο με τη μόνη διαφορά ότι μειώνεται κατά δύο έτη η απαγόρευση παρακολούθησης, τον αριθμό «12», το οποίο θα αντικαταστήσει το πορτοκαλί τρίγωνο, τον αριθμό «16», το οποίο θα αντικαταστήσει το μοβ τετράγωνο με τη μόνη διαφορά ότι αυξάνεται κατά ένα έτος η απαγόρευση παρακολούθησης και τον αριθμό «18» το οποίο θα αντικαταστήσει το κόκκινο “Χ”. Τα πέντε νέα σύμβολα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, είναι τα ακόλουθα:

Σύμβολο Χαρακτηρισμός Πληροφορίες Προγράμματος
Κατάλληλο-για-όλους.png Κατάλληλο για όλους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες.
Κατάλληλο-άνω-των-8-ετών.png Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν οι ηλικίες άνω των 8 ετών. Εκπομπές με τέτοια αξιολόγηση μπορούν να προβληθούν οποιαδήποτε ώρα, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος καθώς και τριάντα (30’) λεπτά πριν και μετά τη ζώνη αυτή.
Κατάλληλο-άνω-των-12-ετών.png Κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν οι ηλικίες άνω των 12 ετών. Εκπομπές με τέτοια αξιολόγηση μπορούν να προβληθούν μετά τις 21:00 έως τις 06:00, ενώ Παρασκευή, Σάββατο, παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά τις 22.00.
Κατάλληλο-άνω-των-16-ετών.png Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν οι ηλικίες άνω των 16 ετών. Εκπομπές με τέτοια αξιολόγηση μπορούν να προβληθούν μετά τις 23:00 έως τις 06:00.
Κατάλληλο-άνω-των-18-ετών.png Κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν οι ηλικίες άνω των 18 ετών. Εκπομπές με τέτοια αξιολόγηση μπορούν να προβληθούν μετά τις 01:00 έως τις 06:00.

Επιπλέον, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα τηλεοπτικά προγράμματα καταλληλότητας για ανηλίκους από 12 ετών και άνω, θα συνοδεύονται από ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου τους, η οποία διακρίνεται κατά περίπτωση, στις ακόλουθες 4 κατηγορίες:

Χαρακτηρισμός Πληροφορίες Προγράμματος
ΒΙΑ Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές βίας.
ΣΕΞ Το πρόγραμμα περιέχει σεξουαλικές σκηνές.
ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ Το πρόγραμμα περιέχει σκήνες χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ Το πρόγραμμα περιέχει απρεπή εκφορά λόγου.

Αυτές οι σημάνσεις θα πρέπει να προβάλλονται τριάντα δευτερόλεπτα πριν από την προβολή, ακόμα και στις διαφημίσεις.

Η ισχύουσα σήμανση που καταργείται

Η ισχύουσα σήμανση καταλληλότητας, θεσπίστηκε στις 17 Μαρτίου 2000 και θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι κατηγορίες έχουν καθοριστεί από το άρθρο 3 παράγραφος Ε’ της υπ’ αριθμόν 6138/Ε/17.3.2000 αποφάσεως του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., κατά το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια των τρέιλερ επιβάλλεται η εμφάνιση του συμβόλου καταλληλότητας.

Σε κάθε χαρακτηρισμό αντιστοιχεί ένα σύμβολο (με διαφορετικό σχήμα και χρώμα). Αναλυτικά:

Σύμβολο Χαρακτηρισμός Πληροφορίες Προγράμματος
Greek TV rating system - Suitable for all ages.svg Κατάλληλο για όλους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες.
White circle in blue background.svg Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα και για παιδιά αλλά με γονική συναίνεση για παιδιά κάτω των 10 ετών. Εκπομπές με τέτοια αξιολόγηση μπορούν να προβληθούν οποιαδήποτε ώρα αλλά κατά προτίμηση μετά τις 10:00 το πρωί.
White triangle in orange background.svg Κατάλληλο, απαραίτητη η γονική συναίνεση Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο απαιτείται πάντα γονική συναίνεση, ιδίως για παιδιά κάτω των 12 ετών, προβάλλονται πάντα μετά τις 19:00 το απόγευμα και μέχρι τις 6:00 το πρωί.
White square in purple background.svg Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο απαιτείται να το παρακολουθούν άτομα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και μεγαλύτερα (προβάλλονται πάντα μετά τις 21:00 το βράδυ και μέχρι τις 6:00 το πρωί).
White X in red background.svg Κατάλληλο μόνο για ενηλίκους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο μπορούν να τα παρακολουθήσουν αποκλειστικά και μόνον οι ενήλικες (προβάλλονται πάντα μετά τις 23:30 και μέχρι τις 6:00 το πρωί).
Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather