Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές από σήμερα στα Χανιά

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές από σήμερα στα Χανιά

Φθινοπωρινό, επιτέλους, αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχές να κάνουν την εμφάνιση τους σε ολόκληρη την Κρήτη. Η αλλαγή αυτή στο σκηνικό του καιρού εμφανίσθηκε ξαφνικά στα προγνωστικά μοντέλα λίγες ημέρες πριν και ολοένα ενισχύεται εστιάζοντας όλο και σε περισσότερα καιρικά φαινόμενα στο νησί μας. Στα περισσότερα τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας θα παραμείνουν γενικά καλές καιρικές συνθήκες με αισθητή όμως την πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, τα αίτια αυτής της αναμενόμενης αλλαγής είναι η αρκετά ψυχρή αέρια μάζα που κατέρχεται από τα βόρεια της χώρας και μία ανώτερη διαταραχή η οποία «φρενάρει» την κίνηση της πάνω από την Κρήτη δίνοντας εμμονή στη διατήρηση των καιρικών φαινομένων σχεδόν για ολόκληρη την εβδομάδα.  Παράλληλα,  Βορείων διευθύνσεων  άνεμοι θα επικρατούν από σήμερα Δευτέρα στα πελάγη με την ένταση τους να ενισχύεται σταδιακά και στην Κρήτη. Από την Τρίτη οι μεγαλύτερες εντάσεις θα παρατηρούνται στα νότια τμήματα της Κρήτης με 6 – 7 Μποφώρ  ενώ στα βόρεια τμήματα θα φθάνουν στα 5-6 Μποφώρ αλλά θα υπάρχει αρκετά υψηλός κυματισμός σε ολόκληρο το βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Ανάσα για τους αγροτοκτηνοτρόφους θα είναι οι αναμενόμενες βροχές οι οποίες θα κάνουν την πρώτη εμφάνιση τους από σήμερα τα ξημερώματα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αλλά πολύ γρήγορα οι βροχές αυτές θα επεκταθούν σε ολόκληρο το νησί. Ιδιαίτερα από την Τρίτη οι βροχές θα επηρεάζουν ολόκληρο το νησί και μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές αφού συνθήκες αστάθειας θα ευνοούν ακόμη και τη δημιουργία καταιγίδων. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων οι συνθήκες αυτές της αστάθειας επιφυλάσσουν πιθανά μία ένταση των καιρικών φαινομένων την Τετάρτη ή και Πέμπτη  σε περιοχές του νησιού μας, μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση τις επόμενες ημέρες και να προσδιοριστούν καλύτερα οι περιοχές που μπορεί να επηρεασθούν περισσότερο. Τα νότια τμήματα της Κρήτης θα επηρεασθούν κάπως ηπιότερα  από την όλη αυτή καιρική κατάσταση, πάντως αισιοδοξία υπάρχει πως πέραν των ισχυρών ανέμων που θα είναι πιο ισχυροί στα νότια ως καταβάτες, θα εμφανιστούν και βροχές.

Η θερμοκρασία υποχωρεί σταδιακά, διατηρώντας όμως τους 25⁰C στις μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Από αύριο Τρίτη όμως η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο πλέον αισθητή αφού οι μέγιστες τιμές θα υποχωρήσουν περίπου στου 20 – 22 ⁰C για τα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ στα νότια θα είναι 2 έως και 4 βαθμούς υψηλότερες. Αρκετά ψυχρές, με αισθητό το κρύο,  θα είναι οι νύκτες αφού οι ελάχιστες θα πέσουν κάτω από τους 15⁰C. Στην ενδοχώρα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα.

Η φθινοπωρινή αυτή αλλαγή του καιρού αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της μετά την Πέμπτη όπου και θα ξεκινήσει η σταδιακή βελτίωση του καιρού φέρνοντας μάλλον στη συνέχεια το “καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου” με αποκατάσταση καλών καιρικών συνθηκών και λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather