Αεροναυτική άσκηση με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο γύρω από την Κρήτη

Αεροναυτική άσκηση με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο γύρω από την Κρήτη

Την Δευτέρα τα F16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 115 Πτέρυγα Μάχης 

Πυκνές είναι οι παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες για να επαναληφθεί η ελληνοτουρκική διαδικασία των διερευνητικών επαφών που πάγωσε το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Άγκυρας, ωστόσο η Αθήνα θέτει σαφείς όρους.

Η Ελλάδα αναμένει μορατόριουμ από την Τουρκία μετά την παράνομη Navtex που εκπνέει την Κυριακή, και καμία περαιτέρω κίνηση αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, προγραμματίζεται κοινή άσκηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι Χανίων,  βρίσκονται ήδη τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ενώ τη Δεύτερα θα φτάσουν τα τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση θα λάβει χώρα νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κρήτης.

Τα αεροσκάφη των ΗΑΕ και της Ελλάδας και ελληνικές φρεγάτες θα πραγματοποιήσουν κοινά σενάρια που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, ενώ προγραμματίζεται και κοινή άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στο μεταξύ στα σκαριά βρίσκεται η πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, και δεν είναι τυχαίο που στην Αθήνα καταφθάνει την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Στόχος του Βερολίνου είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακοπήκαν το Μάρτιο του 2016. Η 28η Αυγούστου είναι η πιθανή έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών, η οποία πάγωσε μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, και η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρχουν έμπρακτα διαθέσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία. Ήδη η Αθήνα έχει επιλέξει για τυχόν επαφές τον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη, ενώ από Τουρκία ακούγεται ο γγ. του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγκατάι Ερτσιγές.

Το κρίσιμο τεστ

Κρίσιμο τεστ για τις διαθέσεις της Άγκυρας είναι η κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτος την Τετάρτη. Εφόσον η Τουρκία δεν αντιδράσει, ανοίγει ενδεχομένως ο δρόμος για αποκλιμάκωση. Αν η Τουρκία κλιμακώσεις τις αντιδράσεις της δυσχεραίνεται το πήδο συνεννόησης, και όχι με ελληνική υπαιτιότητα.

Ορούτς Ρέις

Σε ετοιμότητα βρίσκονται στο μεταξύ οι ελληνικές δυνάμεις. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Ορούτς Ρέις φαίνεται να παραμένει στα όρια της παράνομης τουρκικής Navtex. Όπως και να ‘χει, στο ΓΕΕΘΑ αναμένουν την αποχώρηση του τουρκικού στόλου προτού αρχίσουν να αποσύρουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία από την περιοχή. Εάν το τουρκικό σκάφος “δέσει” τελικά στην Αττάλεια αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για τις τουρκικές διαθέσεις. Έως τότε, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather