Ένωση Γονέων Χανίων: Ζητούμε την επανεξέταση των μέτρων που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας

Ένωση Γονέων Χανίων: Ζητούμε την επανεξέταση των μέτρων που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας

Την επανεξέταση των μέτρων που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ζητά με έγγραφό της η Ένωση Γονέων Χανίων, αναφέροντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προκαλούν προβληματισμό και σύγχυση, αφού όλη η ευθύνη μετακυλά σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Μία χρονιά τόσο διαφορετική από τις υπόλοιπες. Σήμερα παρακολουθήσαμε τις ανακοινώσεις της Υπουργού κα. Ν. Κεραμέως σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν εν’ όψη του ανοίγματος των σχολείων σε καιρό πανδημίας. Δυστυχώς ακούσαμε μία δέσμη μέτρων τα οποία μόνο προβληματισμό και σύγχυση μπορούν προκαλέσουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Όλη η δέσμη μέτρων διακατέχεται από την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, κατά κύριο λόγο, τους μαθητές και τους γονείς.

-Κατ’ αρχήν άφησε να εννοηθεί ότι το άνοιγμα των σχολείων εξαρτάται από το πότε θα επιστρέψουν οι οικογένειες από τις διακοπές;!;!; Αν επιστρέψουν ως την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία στις 7 αλλιώς η ημερομηνία έναρξης θα επανεξεταστεί.

-Οι μέχρι σήμερα γνώσεις περί «κοινωνικής απόστασης» πήγαν περίπατο με την δικαιολογία ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17. Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι η Γαύδος έχει 2 μαθητές ενώ στα Χανιά υπάρχουν 20- 25 μαθητές σε αίθουσες των σε αίθουσες των 25 και 30 τ.μ., με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις που απαιτούνται και τα μέτρα προφύλαξης για την ασφάλεια των παιδιών μας, εν μέσω του πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας..

-Όλοι;;(πώς) θα εκπαιδευτούμε στη σωστή χρήση μάσκας και στην εν γένει συμπεριφορά στους σχολικούς χώρους. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα μόνο σε περίπτωση συγχρωτισμού (θα αλλάζει ο αριθμός των παιδιών ανά διάλειμμα;;;)

-Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι «εξυπνότεροι Έλληνες» (τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ειπώθηκε) απέδειξαν πόσο εύκολα μπορούμε όλοι να γίνουμε «ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Έριξαν τη «μπάλα στην εξέδρα» όταν ρωτήθηκαν τι θα συμβεί με τυχόν απείθαρχους μαθητές («θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος» είπαν) όταν όλοι γνωρίζουμε την μη δυνατότητα επιβολή ποινής στα νήπια και στα παιδιά του δημοτικού.

Η νηπιαγωγός θα πρέπει δηλαδή σε κάθε διάλειμμα να αναθεωρεί τα όσα έμαθε στο Πανεπιστήμιο περί κοινωνικοποίησης και να «κυνηγά» τα μικρά παιδιά μην τυχόν και έρθουν κοντά ή αλλάξουν μάσκες μεταξύ τους;

-Αποφάσισε ότι όποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός απέχει από τα μαθήματα θα συμμετέχει υποχρεωτικά στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Βέβαια το πρόσφατο παράδειγμα μας έδωσε άλλα δείγματα, γιατί σίγουρα μία συνδεδεμένη συσκευή στο διαδίκτυο δεν εγγυάται και τη συμμετοχή.

-Σχολικές επισκέψεις ανά τμήμα. Η απόφαση που κάνει σαφή διάκριση στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης με δεδομένο ότι το κόστος της επίσκεψης (αποκλειστικής επιβάρυνσης του γονέα) αυξάνεται κατακόρυφα στα μικρά τμήματα των σχολείων άρα καθίσταται απαγορευτικό σε πολλές περιπτώσεις.

-Και φυσικά μετέφερε την όλη ευθύνη όχι μόνο των υλικών (καθαριστικά, απολυμαντικά, μέσων ατομικής προστασίας κλπ.) αλλά και εν γένει της υγιεινής των σχολείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως ήδη έχουμε επισημάνει ως Ένωση Συλλόγων Γονέων το πρόβλημα της φετινής χρονιάς, που θα έπρεπε εξ ορισμού να μην υφίστατο, είναι ο αριθμός των καθαριστριών.

Σε μία χρονιά που θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό καθαριστριών από πέρυσι ώστε να έχουμε επαρκή καθαριότητα σε όλα τα σχολεία λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και μέτρων προφύλαξης, με ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για προσλήψεις καθαριστριών για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας στα σχολεία της χώρας, θα έχουμε για το Δήμο Χανίων 56 προσλήψεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 18 μερικής απασχόλησης, σύνολο 74 καθαρίστριες.

Σύμφωνα όμως με την από 25-5-2020 επιστολή του Δήμου Χανίων προς το Υπουργείο Παιδείας, για να καλυφθεί το κενό στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων του Δήμου πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 150 καθαρίστριες, θα καλυφθεί δηλαδή μόλις το 49% των απαιτούμενων θέσεων.

-Ούτε λόγος βέβαια στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για σχολίατρους, σχολικούς νοσηλευτές, καθημερινές θερμομετρήσεις κατά την προσέλευση καθώς και τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Κατά την περσινή χρονιά με την συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού και των Εθελοντών Σαμαρειτών καλύψαμε, και τους ευχαριστούμε, κάποια σχολεία με πρωινούς ελέγχους θερμομέτρησης των παιδιών.

Θεωρούμε ότι έπρεπε να είχαν ήδη οργανωθεί οι δομές για κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων από την πρώτη ημέρα.

Σεβόμενοι και συνεχίζοντας τη μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση απέναντι στους γονείς και κυρίως σε αυτούς που εκπροσωπούμε, τους μαθητές, ζητούμε την άμεση επανεξέταση των μέτρων με έμφαση στη σημερινή πραγματικότητα και όχι στον ιδεατό κόσμο των Υπουργείων.

Καλούμε τους υπευθύνους να δοκιμάσουν το 45λεπτό μάθημα με μάσκα μέσα σε προκάτ αίθουσες 30 τ.μ. με 25 μαθητές και 30 βαθμούς υπό σκιά.

Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να ενεργοποιηθεί προτάσσοντας την «γνώση του χρήστη» πάνω από τη θεωρία με την ελπίδα οι ιθύνοντες να αντιληφθούν τα τρωτά και να επανορθώσουν άμεσα.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather