Ένας στους δύο Έλληνες δεν γνωρίζει για τα ρευματικά νοσήματα

Ένας στους δύο Έλληνες δεν γνωρίζει για τα ρευματικά νοσήματα

Μεγάλη έρευνα που διεξήχθη για τα ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας και η οποία ανακοινώθηκε με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, διαπίστωσε ότι ένας στους δυο συμπολίτες μας δε γνωρίζει τα συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων ενώ, το 50% των ελλήνων πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης των νοσημάτων αυτών.

Στην έρευνα που έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν» σε συνεργασία με τη Health Marketing, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΡευΜΑζήν στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν 1.048 άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδείξει κατά πόσο ο ελληνικός πληθυσμός είναι ενημερωμένος για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματά  τους, την αντιμετώπισή τους, τη συχνότητά τους, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που αφορούν. Και σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, οι έλληνες έχουν πλήρη σύγχυση στην κατανόηση του όρου «Ρευματοπάθεια», καθώς όπως διαπιστώθηκε το 55% του πληθυσμού δε γνωρίζει ότι με τους όρους «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αναφερόμαστε στην ίδια πάθηση.

Επιπλέον, το 54%  των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν προτίθεται να απευθυνθεί στον αρμόδιο ιατρό για τη συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή σε Ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για  χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα.

Για την ακρίβεια, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε Ορθοπεδικό, το 11% σε Παθολόγο, ενώ ένα 4% δε γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθεί.

Λανθασμένη είναι και η εντύπωση που υπάρχει αναφορικά με την ηλικία στην οποία ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κάποιο ρευματικό νόσημα.

Μόνο το 37% γνωρίζει πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν μόνο ηλικίες 40 και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι 7 στους 10 είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.

Αναφορικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων 8 στου 10 ερωτηθέντες απάντησε, ότι είναι ενήμεροι πως τα ρευματικά νοσήματα δεν είναι σπάνια, ενώ όπως είπαν, γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Επίσης, το 60% των ελλήνων γνωρίζει πως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων καταστέλλονται.

Επιπλεόν, 8 στους 10 γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, εάν κάποιος ασθενής με ρευματικά νοσήματα δεν πάρει φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα.

Το 60% γνωρίζει πως ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και, ένα 57% γνωρίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα

Νε αφορμή τα συμπεράσματα της έρευνας αυτή, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως η μόνη πρόληψη των ρευματικών νοσημάτων είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ενώ, η Προέδρος της ΡευΜΑζήν,  κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη αναφερόμενη στην έρευνα, επεσήμανε ότι αυτό που διαπιστώνεται ουσιαστικά είναι, η μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα, γεγονός που θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η διάχυση της πληροφορίας, όπως είπε η κα Κουτσογιάννη είναι από τις πιο σημαντικές δράσεις των Συλλόγων Ασθενών.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση