Έκθεση για τα 190 χρόνια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στα Χανιά

Έκθεση για τα 190 χρόνια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στα Χανιά

Σε ένα διαφορετικό ταξίδι δύο περίπου αιώνων έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων καθώς και αυτή της Διεύθυνσης Μουσικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού που φιλοξενούνται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης στο Τέμενος Γυαλί Τζαμισί στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Η διοργάνωση των δυο εκθέσεων για πρώτη φορά στα Χανιά, σηματοδοτεί την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην Μάχη της Κρήτης καθώς και την τιμή που αποτείνουν στους αγωνιστές και πεσόντες της μάχης.

«Μέσα από την διενέργεια των δύο εκθέσεων οι Ένοπλες δυνάμεις τιμούν και δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στις εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης», δήλωσε κατά την τελετή των εγκαινίων ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχος Γρηγόρης Κοκολάκης.

Η έκθεση της Σχολής Ευελπίδων αποτελεί ένα ιστορικό οδοιπορικό στα 190 χρόνια της Σχολής -από το έτος ίδρυσής της το 1828 μέχρι και σήμερα.

Η επικεφαλής της έκθεσης υπολοχαγός Διαβιβάσεων Βασιλική Βρεττά μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τόνισε ότι «η έκθεση σε ένα χρόνο ορόσημο για τη Σχολή επισκέπτεται για πρώτη φορά τα Χανιά, ενώ έχει επισκεφτεί και άλλες πόλεις που έχουν συνδεθεί με την ιστορία της Σχολής».
Η συλλογή της έκθεσης περιλαμβάνει διάφορα λευκώματα, πρωτότυπα αντίγραφα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου διατάσσεται η αποστολή της Σχολής στη Μάχη της Κρήτης, στολές και άλλα αντικείμενα.

Η ιστορία της Σχολής απεικονίζεται και σε ένα τετράπτυχο το οποίο διανέμεται στους επισκέπτες της έκθεσης. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, παρτιτούρες, όργανα μουσικής, καθώς και στολές. Η έκθεση της Διεύθυνσης Μουσικού περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, παρτιτούρες, όργανα μουσικής, καθώς και στολές. Οι φωτογραφίες ξεκινούν από την πρώτη στρατιωτική μουσική μονάδα που ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1825 και φθάνει μέχρι και τις ημέρες μας.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της διεύθυνσης Μουσικού του ΓΕΣ ταγματάρχης Αθανάσιος Μανιάτης, «η έκθεση προσπαθεί να δείξει το έργο των Στρατιωτικών Μουσικών, τη βοήθειά τους στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και στη ανύψωση του ηθικού του στρατού και των τοπικών κοινωνιών όπου υπήρχε στρατιωτική μουσική».

Οι δύο εκθέσεις θα παραμείνουν στο Γυαλί Τζαμισί μέχρι και την Κυριακή 20 Μαΐου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση