Έβδομο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, το Ελληνικό

Έβδομο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, το Ελληνικό

Κάθε χρόνο η Henley & Partners δημοσιεύει το Passport Index, κατατάσσοντας όλα τα διαβατήρια βάσει του αριθμού των προορισμών που επιτρέπουν στους κατόχους τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη θεώρησης (visa-free). Η κατάταξη βασίζεται στα στοιχεία στα στοιχεία που παρέχει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών. 

Στο Passport Index του 2019 το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 7η θέση – κατηγορία χωρών με τα ισχυρότερα διαβατήρια παγκοσμίως και δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να ταξιδέψουν σε 184 χώρες χωρίς να απαιτείται visa. Στην 7η θέση είναι και τα διαβατήρια του Βελγίου, του Καναδά και της Ιρλανδίας.

Σημειώνεται πως το 2018 το ελληνικό διαβατήριο ήταν στην ίδια θέση-γκρουπ χωρών με 183 visa-free προορισμούς ενώ την τελευταία 5ετια έχουν προστεθεί 11 visa -free προορισμοί για τους κατόχους ελληνικών διαβατηρίων.

Την πρώτη θέση στο Passport Index κατέχει το ιαπωνικό διαβατήριο και κατά συνέπεια είναι το ισχυρότερο για το 2019 με 190 visa-free προορισμούς και στη δεύτερη θέση – κατηγορία χωρών είναι τα διαβατήρια της Σιγκαπούρη και της Νότιου Κορέας με 189 visa -free προορισμούς.

Στην τελευταία 104η θέση – κατηγορία χωρών είναι το Αφγανιστάν και το Ιράκ με 30 visa – free προορισμούς.

Επίσης τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έχασαν την 5η θέση και υποχώρησαν στην 6η (186 αντί 185 visa free προορισμοί). Το δε Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην πρώτη θέση το 2015 με 173 προορισμούς που απαιτούσαν θεώρηση και οι ΗΠΑ στη δεύτερη με 172 προορισμούς.

Το 2006 που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Passport Index στην πρώτη θέση με 130 visa free προορισμούς ήταν τα διαβατήρια της Δανίας, της Φινλανδίας, και των ΗΠΑ.

Στην τελευταία θέση και πάλι το Αφγανιστάν με μόλις 12 προορισμούς που δεν απαιτούν θεώρηση, ενώ η Ελλάδα ήταν στην 9η θέση με 120 προορισμούς μαζί με την Αυστραλία, την Ισλανδία και τη Μαλαισία.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση