Άμεσα μέτρα θωράκισης και στήριξης αγροτών – κτηνοτρόφων και στα Χανιά, από την πανδημία του Κορονοϊού

Άμεσα μέτρα θωράκισης και στήριξης αγροτών - κτηνοτρόφων και στα Χανιά, από την πανδημία του Κορονοϊού

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μας μαζί με τα αλλά λαϊκά στρώματα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, μια ακόμα αναπάντεχη δοκιμασία με την πανδημία του κορονοϊού. Παίρνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης  παροτρύνουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ταυτόχρονα όμως αναρωτιόμαστε ακούγοντας τις προτροπές των αρμόδιων αν η δική μας προσπάθεια  αρκεί για να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στις δημοσιές δομές υγείας (με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση) με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και παράλληλα διαβάζοντας την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, αυτών δηλαδή που καλούνται να σηκώσουν το κύριο  βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, και περιγράφουν με μέλανα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όσο και αν ο καθένας από εμάς πρέπει με αίσθημα ευθύνης να εφαρμόσει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που δίνονται από το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές, η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα αναγκαία περιστατικά, οι έκτακτες, αλλά και οι πάγιες ανάγκες για την υγεία του λαού.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είχαμε και το κρούσμα του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού για τον οποίο δεν έκανε καμία ενημέρωση το ΚΕΝΑΠ. Δείχνουν περίτρανα για άλλη μια φορά που έχουν γραμμένη την ασφάλεια του Χανιώτικου λαού.

Διεκδικούμε:

 • Προσλήψεις, εδώ και τώρα πριν να είναι αργά, μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλου προσωπικού, για να στελεχωθούν πλήρως το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού (Βάμου, Κανδάνου και Κισσάμου) και να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.
 • Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ύπαιθρο, με ουσιαστικό ρολό στην διερεύνηση όλων των περιπτώσεων για να μην συσσωρεύονται όλα τα περιστατικά στο νοσοκομείο.
 • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 • Να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα Υγείας δωρεάν.
 • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, να ενταχθούν στη μάχη ενάντια στην πανδημία όλοι οι γιατροί.

Ταυτόχρονα μαζί με τα παραπάνω μέτρα είναι αναγκαίο να παρθούν και κατάλληλα μέτρα οικονομικής στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων ώστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους όπως:

 • Καταρχήν, για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
 • Να μην πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το επόμενο 6μηνο.
 • Να καταβληθούν άμεσα στο 100% οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 σε όλους τους δικαιούχους όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ. Άλλωστε είναι δικά μας χρήματα που τα έχουμε προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ τα τελευταία 9 χρόνια.
 • Αυξημένα μέτρα στήριξης στην ύπαιθρο, αφού η πλειοψηφία σε αρκετά χωριά είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.
 • Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
 • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 • Το τεστ για τον κορονοϊό να γίνεται δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
 • Να παρθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Εφοδιασμός των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με γάντια, μάσκες, αντισηπτικά με ευθύνη των Περιφερειών αφού πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος στις Περιφέρειες. Για όσους για λόγους προστασίας δεν στήνουν πάγκο στις λαϊκές αγορές ή αν οι λαϊκές κλείσουν να απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους και να ενισχυθούν οικονομικά.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο άμεσα.
 • Να υπάρχει αποζημίωση, όπως και για όλο τον εργαζόμενο ελληνικό λαό, για αγρότες – κτηνοτρόφους που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους ή να εκτελέσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες.
 • Να παρθούν μέτρα στήριξης και αποζημίωσης της γυναίκας αγρότισσας που αναγκάζεται να παραμείνει στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
 • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος Υγείας που δίνουν με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους τη μάχη ενάντια στον κοροναιό και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σε  όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ελληνικού λαού.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather