Άμεσα μέτρα για την προστασία των παραλιών των Χανίων, ζητά η Ένωση Ξενοδόχων

Άμεσα μέτρα για την προστασία των παραλιών των Χανίων, ζητά η Ένωση Ξενοδόχων

Την λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η ταχύτητα της διάβρωσης και της σμίκρυνσης των παραλιών του νομού Χανίων, ζητά με επιστολή της προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων. Όπως σημειώνεται, οι παραλίες των Χανίων, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που έρχονται στον τόπο μας οι επισκέπτες. Αν “εξαφανιστούν”, όπως αναμένεται να γίνει σε μερικά χρόνια αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για το σύνολο του νομού.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Με αφορμή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στον τοπικό τύπο για τη διάβρωση των ακτών, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων θεωρεί ότι ο κίνδυνος διάβρωσης -με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρισμό μας και την οικονομία του τόπου μας- είναι τεράστιος, ιδιαίτερα όταν οι παραλίες μας και οι φυσικές ομορφιές μας αποτελούν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς.

Η διάβρωση των ακτών στο Νομό Χανίων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με άμεσες επιπτώσεις, τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές, αφού πλέον απειλούνται με οικονομικό μαρασμό επιχειρήσεις, σπίτια και περιουσίες. Για τις δεκάδες στρέμματα παραλίας που ετησίως χάνονται λόγω διάβρωσης στον Νομό Χανίων, οι οικονομικές  ζημίες είναι ανυπολόγιστες.

Επαναλαμβάνουμε ότι η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι δραματική, ιδιαίτερα μετά τις έντονες πλημμύρες και τα τεράστια κύματα που διέλυσαν παραλίες και περιουσίες.

Το 2014 διοργανώσαμε μια συνάντηση κορυφαίων επιστημόνων, του κ. Κώστα Συνολάκη, του κ. Ahmet Yalciner και του κ. Tunc  Gokce, ανθρώπων με τεράστια διεθνή εμπειρία στην αποκατάσταση των ακτών και με πολύ επιτυχημένα παραδείγματα στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες.

Δυστυχώς για εμάς, τους Χανιώτες, η κατάσταση που αντίκρυσαν, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε, δηλαδή ότι σε κάποια σημεία χρειάζεται άμεση επέμβαση, ενώ σε άλλα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρέπει να γίνει αναπλήρωση της άμμου γιατί ήδη έχουμε καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

Κατά συνέπεια προτείνουμε η Περιφέρεια, άμεσα να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

• Να σταματήσουν οι παράνομες εργασίες αμμοληψίας από ποτάμια, στις οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλεται η σημερινή διάβρωση. Με αυστηρά μέτρα να τιμωρούνται οι παραβάτες, οι οποίοι έχουν βάλει σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου μας.

• Να δοθεί σήμερα, άδεια και να ενημερωθούν οι αρμόδιες Αρχές ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εμπλουτισμού των παραλίων με άμμο, από τον βυθό της θάλασσας. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης. Το μέτρο της αναπλήρωσης των ακτών με άμμο, γίνεται σε πολλές χώρες, είναι διεθνώς αποδεκτό και σιγά σιγά μπορεί να επαναφέρει την οποιαδήποτε παραλία στην πρότερη κατάστασή της».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather