Άδοξο και σύντομο τέλος για το “συνεχόμενο ωράριο” που πρότεινε ο εμπορικός σύλλογος Χανίων

Άδοξο και σύντομο τέλος για το "συνεχόμενο ωράριο" που πρότεινε ο εμπορικός σύλλογος Χανίων

Τέλος πριν καν ξεκινήσει μπήκε στην πιλοτική εφαρμογή του συνεχόμενου ωραίου για εμπορικά καταστήματα των Χανίων, καθώς η πρώτη κιόλας εβδομάδα της εφαρμογής του, κατέδειξε ότι οι έμποροι των Χανίων δεν επιθυμούν να πειραματιστούν με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, κάτι που πιθανόν θα προκαλούσε σύγχυση στους καταναλωτές και κατ΄επέκταση απώλεια πελατείας και εσόδων.

Την λήξη της εφαρμογής του προτεινόμενου συνεχόμενου ωραρίου (η πρόταση ήταν να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα συνεχώς), ανακοίνωσε η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου:

«Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε κάτι νέο για την πόλη μας. Ένα νέο προτεινόμενο πάντα ωράριο στα πλαίσια πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ένα ωράριο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για καλύτερες αλλά και παραγωγικότερες ώρες εργασίας για όλους μας, καταναλωτές και επιχειρήσεις. Πήραμε το ρίσκο για μια τέτοια πρόταση, γιατί απλά οι ίδιοι οι έμποροι μάς προέτρεψαν να το πράξουμε μέσα από μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με την εγκυρότητα και την επιστημονική εποπτεία του ΙΝΕΜΥ. Το νόημα ενός πιλοτικού προγράμματος είναι να τεθεί σε δοκιμή και να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτό πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων. Αυτό ήταν και το σκεπτικό μας, να δοκιμάσουμε κάτι νέο, να το δούμε στην εφαρμογή, να μετρήσουμε τα υπέρ και τα κατά και τελικά ο εμπορικός κόσμος των Χανίων να μπορεί να πάρει σωστές και οριστικές αποφάσεις.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του προτεινόμενου συνεχούς ωραρίου αναστέλλουν αυτή την προσπάθεια. Η συντριπτική ψήφος υπέρ του συνεχούς ωραρίου δεν μεταφράστηκε και σε αντίστοιχη πρακτική, καθώς λίγοι μόνο συνάδελφοι πέρασαν από τη διατύπωση προτίμησης στην εφαρμογή της. Ως Διοίκηση του Συλλόγου δεν εθελοτυφλούμε ούτε είμαστε εμμονικοί στις αποφάσεις μας.

Όπως ακριβώς δημοκρατικά σκεπτόμενοι προτείναμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα – πιλότο, πάντα με κριτήριο το συμφέρον και τη βούληση των συναδέλφων, έτσι λειτουργούμε και τώρα: Με δεδομένη τη χαμηλή ανταπόκριση των συναδέλφων είναι σαφές πως κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει από τη συνέχιση της εφαρμογής του κι επομένως εισηγούμαστε την αναστολή του και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.

Να υπενθυμίσουμε πως το μόνο που υπηρετούμε είναι τα μέλη μας και το μόνο που θέλουμε σαν Σύλλογος είναι το συμφέρον των μικρών και πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό μας.

Όσον αφορά τις φωνές της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” του κυρίου Βουρλάκη που θέλουν να αυτοαποκαλούνται χωρίς καμία νομιμοποίηση “Επιτροπή Αγώνα Εμπορικού Συλλόγου Χανίων” τους συστήνουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Όταν στερεύουν από επιχειρήματα όπως πάντα, στρέφονται σε προσωπικές επιθέσεις. Έτσι ξέρουν τον συνδικαλισμό, έτσι έχουν μάθει από τον πολιτικό χώρο που τους καθοδηγεί. Δεν θα τους απαντήσουμε στον ίδιο τόνο αλλά θα αφήσουμε να διολισθαίνουν στον δρόμο της λάσπης που τόσο καλά γνωρίζουν. Απλά αναρωτηθείτε αυτοί που υπογράφουν τις επιστολές της μιζέριας και του μόνιμου “όχι” με τις μόνιμες εκφράσεις “έξω από την Ε.Ε., το ευρώ και το ΝΑΤΟ” τι πολιτικά συμφέροντα εξυπηρετούν και τι ωράριο ακολουθούν και οι ίδιοι.

Εμείς από την πλευρά μας δεν υπηρετούμε κανένα συμφέρον παρά μόνο τους συναδέλφους που μας εξέλεξαν προσφάτως, γι’ αυτό και άλλωστε ακούμε πάντα τη φωνή τους και δεν διστάζουμε να αλλάζουμε αποφάσεις όταν και όποτε πρέπει.

Οι συνήθειες καμιά φορά νικούν τις νέες ιδέες, δεν αλλάζουν εύκολα ακόμα κι όταν οι συνθήκες επιβάλλουν την αλλαγή τους. Ιδιαίτερα όταν πλάι σε αυτές εντοπίζονται φαινόμενα παραπληροφόρησης συναδέλφων και καταναλωτών, δημιουργίας σύγχυσης και καλλιέργεια φόβων. Απέναντι σε αυτά δεν θα κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ανοιχτό μυαλό, αναζητώντας νέους τρόπους και ιδέες για να ενισχύσουμε το χανιώτικο εμπόριο και να το βγάλουμε από την κρίση των τελευταίων ετών.

Παραμένουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας και συνεχίζουμε μαζί με τους μικρούς εμπόρους και τους εργαζόμενους στον δρόμο της αλλαγής και της καινοτομίας. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά είμαστε έτοιμοι για αλλαγές ή πρέπει κάθε πρόταση να ωριμάζει μέσα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Αγαπητοί συνάδελφοι, σίγουρα το “Σωστό” και το “Λάθος” είναι πάντα σχετικό. Ο χρόνος θα μας κρίνει όλους».

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, οπότε και τυπικά επανήλθε ως μοναδικό το καθιερωμένο “σπαστό” ωράριο στα εμπορικά καταστήματα  των Χανίων.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather